Вітамін К

17.03.18 23:50

vitamin-k-2 Вітамін К це найважливіший вітамін і навколо нього виникла ціле павутиння непорозумінь, з якими постійно стикаєшся, якщо читати псевдонаукові статті.


Що це взагалі таке - вітамін? Словник визначає вітамін, як органічний компаунд, природно присутній в тканинах рослинного і тваринного походження, який в малих кількостях є незамінним для контролю метаболічних процесів.


Ще більш конкретно вітамін можна визначити як коензим, основна роль якого полягає у виконанні ензимами своїх функцій найкращим чином.


Наприклад, для ефективної трансформації алкоголю ензиму дегідрогеназі необхідній ко-фактор вітамін В6 (піридоксин), при відсутності якого на швидке позбавлення від похмілля надій мало.


А чи існує проблема, щоб швидко дати організму всі необхідні йому вітаміни? Загляньте в будь-яку аптеку, де в яскравих паковах знаходяться всі можливі вітаміни.


Насправді проблема є. Навіть не одна, а дві. Весь широкий асортимент пропонованих вітамінів, за рідкісним винятком, не містить природних сполук, а містить їх синтезовані версії. А це дві великі різниці.


Друга проблема має більш універсальний характер. Навіть в тих рідкісних випадках, коли пропонуються вітаміни, отримані шляхом екстракції з природних речовин (рідких, тому що цей процес набагато дорожчий, ніж їх синтез) вони знаходяться в ізольованій формі, тоді як протягом століть вітаміни надходили до нас як комплексна частина сполук.


А може в такому чистому вигляді вони навіть і краще? Ні, не краще. Більшість з них в ізольованій формі токсичні для нашого організму і прямо направляються в печінку для детоксикації. У печінки є спеціальний процес для приєднання до них протеїну. Все б нічого, але навіщо це печінки потрібно? У неї і без того турбот вистачає.


Навіщо цей лікнеп. Він знадобиться для кращого розуміння питань, пов'язаних з цим вітаміном.


Треба почати з того, що як такого вітаміну К просто не існує, так само, як немає просто вітаміну В або Е, а є багато різних вітамінів В (В1, В2, ... ), а у К їх всього два - К1 і К2, хоч насправді і це не зовсім не так. Різновидів К2 теж дуже багато, але значення мають лише два різновиди, про які й піде мова.


Всі форми вітаміну К надзвичайно важливі для оптимальної роботи організму. Об'єднує їх одна властивість, якою цей вітамін, відкритий порівняно недавно (1920 - 1930 роках) зобов'язаний своєю назвою - процесу згортання крові.


Цю функцію виконує в основному вітамін К1, кількість якого в нашій дієті превалює над іншими формами цього вітаміну (75 - 90%), і нестача якого непоміченою не залишиться. Почнуть кровоточити ясна, з'являться часті випадки носової кровотечі або довго не будуть розсмоктуватися синці.


Гарна новина полягає в тому, що всіх цих і інших серйозних неприємностей можна легко уникнути, включивши в щоденний раціон зелені листові салати, шпинат, броколі, брюссельську капусту, будь-яку іншу зелень. Обидва вітаміни К - жиророзчинні субстанції, і вони значно краще засвоюються в присутності жиру. Оливкової олії, наприклад, а ще краще -авокадо.


Дефіцит вітаміну К2, на відміну від його візаві, помітити практично неможливо, він проходить асимптомно, але це зовсім не означає, що без наслідків. Зовсім, навіть, навпаки. Серйозних наслідків такого дефіциту жодній людині уникнути не вдається.


Деякі з них: насамперед це позначиться на щільності кісток. Замість них кальцій буде осідати на стінках судин «кальцифікуя» їх, серйозно підвищуючи ймовірність розвитку інфаркту та інсульту, не кажучи вже про такі «дрібниці», як артрит і остеопороз.


Що для онкології? Нічого гарного. Згідно з опублікованими в 2010 році результатами проведених в Євросоюзі досліджень щодо зв'язку раку і дієти http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/03/24/ajcn.2009.28691.abstract, є прямий зв'язок між дефіцитом вітаміну К2 і підвищенням частоти онкологічних захворювань. Більш того, усунення цього дефіциту на 30% знижує ризик смерті від раку.


Ось до якого висновку прийшло дослідження, яке проводилося під егідою поважної міжнародної організації з участю понад 24 000 пацієнтів:


"Висновок: Наші дослідження свідчать про те, що прийом вітаміну К, яким багаті сири, асоціюється зі зниженням ризику виникнення і фатального результату онкологічного захворювання».


Це дослідження і висновок цікаві ще й тим, що в якості основного джерела вітаміну К2 служив сир. Вітамін К2 утворюється в процесі ферментації як тваринних продуктів (сир, кефір, масло, яєчний жовток), так і рослинних (натто, ферментовані овочі).


Чи є різниця? Дуже велика. Не тільки в довжині вуглеводневих ланцюжків, що визначають різні форми вітаміну К2 і яких дуже багато, але значення мають лише дві: МК-4, що виникає при ферментації з тваринних продуктів, і МК-7 - з рослинних.


Якщо для ферментації використовують пастеризоване молоко корови, що утримується в умовах промислових ферм, то не шукайте там К2, його концентрація в таких продуктах мізерна у порівнянні з продуктами, що отримуються з сирого молока корівки, яка харчувалася травою.


Ці різновиду вітаміну К2, на відміну від К1, прекрасно засвоюються нашим організмом, але МК-4 має дуже короткий період напіврозпаду, всього одну годину, і швидко виводиться з організму. Проте, цією формою вітаміну К2 ні в якому разі не варто нехтувати. Багато досліджень показують, що МК-4 грає досить істотну роль в експресії генів, вмикаючи одні й вимикаючи інші, тим самим запобігаючи виникненню онкологічного захворювання.


Але тут треба попередити. Не варто намагатися замінити нестачу МК-4 вітамінною добавкою. Це буде завжди синтетична версія. Користь від неї сумнівна, а шкода може бути дуже великою.


А де ж його брати? Дуже зручно і приємно його отримувати по черзі, попиваючи «супер каву» та «супер чай»,


https://montreal15.livejournal.com/29131.html


https://montreal15.livejournal.com/30147.html


Якщо тепер звернутися до МК-7, версії вітаміну К2 з довгим ланцюжком, то основною його перевагою буде значно довший період напіврозпаду. Він залишається в організмі значно довше, ніж МК-4, і його можна приймати один раз на день у вигляді вітамінної добавки. Його завжди отримують з ферментованих соєвих бобів (натто).


Багато досліджень свідчать про те, що регулярний прийом МК-7 ефективно пригнічує хронічний запальний процес, який є неодмінним супутником практично будь-якого онкологічного захворювання.

https://montreal15.livejournal.com/


Эффективное лечение алкоголизма

Квалифицированная наркологическая помощь

Черкассы. Черкасская область

Прерывание запоя. Кодирование.

Эспераль. Психотерапия.

Противоалкогольные препараты длительного действия

Терапия эмоционально-волевых расстройств

096-966-7318; (0472) 56-00-76



Понравилось? Поделись интересным материалом с друзьями!